How African Youth Can Strengthen Accountability in Achieving SDGs

originally posted on OYGK magazine

As a Project Coordinator at the Environmental Club of the University of Nairobi, we were involved in many activities around campus – projects which were and still are, run entirely by proactive students. An NGO approached our club patron and suggested an ‘Environmental Journalism’ project.
Well, the name was ours and we knew that the success of the project would heavily rely on our efforts and so we had to get involved in every phase of developing it. It was a lengthy process – from proposal writing, consultations with the administration, hosting, the day-to-day running of the project, acquiring equipment, looking for partnerships, accounting and monitoring the project. We were the project.
We knew what was working, and what wasn’t. We wrote reports and made recommendations so that the project could benefit even more people. Our hands-on involvement made us stakeholders in it and we ensured that we managed it accordingly. This in turn contributed significantly to making sure that accountability was maintained in the Environmental Journalism Project.
In 2015, the Sustainable Development Goals (SDGs) were drawn up with an objective of achieving Sustainability in all aspects of the world: They have been described as ‘transformative and universal’. As a new agenda which will combine the social, the economic and the environmentally sustainable for global development. The goals,  said to have a multi- dimensional approach to development, resulted in 17 pointers that seek to end poverty, provide basic amenities to a larger population and ensure environmental protection for the benefit of all.
With a total of 167 targets, the success or failure of the SDGs depends on the inclusion of the stakeholders, which happens to be all of us, to see it through. I’m talking about government, NGOs, community elders, women, the youth and special groups. Running a project of my own has helped me realize that inclusion is an effective means to the success of a project.

Now that the goals have been set, how can young people strengthen accountability of the global SDGs?

An in-depth look at the SDGs in order to find out what role the youth are meant to play in Agenda 2030 reveals that youth participation, investment in the youth and the rights of youth, are NOT outrightly addressed in the document.
Naturally then, the question that lingers is – is this development agenda meant for us if we are not in it? Well, there are two ways to look at it: either with a pessimistic glance and assume that we have been completely neglected by it, or with an optimist pair of eyes realizing we are a generation that cannot be defined, simply because we are constantly evolving in our ideas and innovation.
As such, we should participate in all levels of the implementation of the sustainable development goals. We have the energy to be the foot soldiers, engaging people at grassroots level and communicating  with the wider society. We can educate the masses on the relevance of the SDGs, how it affects all of our lives and how we all can be part of it. Initiating community projects using locally available materials in line with the SDGs targets which seek to end poverty and promote better, sustainable livelihoods is also another means which comes to mind. You get it. The general idea is simply getting everybody on board. The importance of public participation in the success of projects cannot be overlooked and as youth, we can deliver it.
Individual countries have also set up National Councils for Sustainable Development  which aim at promoting co-management of accountability platforms which youth can take part in. This could be through regular forums and action-planning meetings to access and give input on social projects. Such means could be the conduit to putting pressure on elected officials to implement the set goals in a manner that is fair and benefits all. Think about official roles for the youth at all levels where participation is progressive and encourages addition of actionable input.


Accountability for Transparency

For accountability to be achieved there needs to be transparency. Government agencies and officials should encourage open dialogue with the citizens (a right enshrined in the constitution). Youth organizations on their part should build the capacity of others so as to engage them in various works of secretariats or parliamentary reviews, and the overall SDG implementation process. Participation in such forums allows the youth to hold leaders accountable by questioning their actions and offering ideas.
In case there is absolutely no space in government for participation, we can take to social development through activism and social movements; holding of peaceful demonstrations and calling leaders out on their ineffective development agendas in public barazas. To effectively hold the government accountable, we need space to participate in policy implementation, monitoring and review.

In conclusion, we need mechanisms to push conversations about young peoples’ role in accountability for the SDGs, beyond rhetoric.  For sure, the role of the youth wasn’t clearly defined when the SDGs were prepared, but that doesn’t mean we do not have a task. We can ask for recognition, we can ask for inclusion, which may or may not be given to us.
One thing is certain; that which is given is easily taken away. Therefore, we must fight to earn our rightful place in the implementation of these goals. The SDGs have a direct impact on our lives – we deserve to be heard and included and it is only when we realize that our collective future is at stake, that we shall rise to defend our rights. Our role has not been defined because we cannot be contained – with our potential and our limitless imagination. In a world of digital integration, we must realize that we are one world and we are in this together. It’s our duty as youth, to ensure there is accountability for the Global Goals to our benefit.

Posted by Michael Musyoka
Twitter: @mikesyoka
Email: michaelmusyok@gmail.com

Comments

  1. Kanatal Resort and Spa, a very place, found 32kms from Mussoorie in Kanatal. It's a 4 star extravagance resort surely understood for its great scope of spa treatments dedicated and Rasayana. Kanatal Resort and Spa in Kanatal offers its visitors a wonderful stay and gives an impeccable passage to characteristic sights.
    propertz

    ReplyDelete
  2. IDE / ATA Diskler için veri kurtarma hizmetleri adına dünya genelindeki son gelişmeleri, teknolojileri , donanım ve yazılımları en yakından takip etmekte olan firmamız siz değerli kullanıcılarımıza ATA veri kurtarma hizmetini siz değerli kullanıcılarına işinde uzman ve yetkin veri kurtarma mühendisleriyle vermeye hazırdır.

    ReplyDelete
  3. Günümüz itibariyle teknoloji son derece gelişti fakat bu gelişmelerin yanında insan hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek ve kullanıcıların sevmediği şeyler de türedi. Bu tarz kullanıcıları olumsuz yönde etkileyecek olan unsurların en başını çekmekte olan ve bizim verebileceğimiz en büyük örnek ise CryptoLocker dosya kurtarma olacaktır büyük ihtimalle. CryptoLocker ‘ ın ne olduğunu biraz anlatacak olur isek, verilerinizin illegal yollar ile (kısacası tuzak diyebiliriz) şifrelenmesi ve kullanımınıza kapatılmasıdır. Tabi bu eylemler bu kadar kısa bir biçimde kalmıyor, işin bir diğer kötü tarafı ise bu unsuru size bulaştıran kişiler sizin verilerinizi bir fidye karşılığında açacaklarını iddaa ediyorlar, tabi bu ödeme karşılığında verilerinizin geri kullanıma açılıp açılmayacağı tam olarak garanti değil.

    ReplyDelete
  4. Bilindiği üzere çağımız teknoloji çağı ve günlük olarak kullandığımız teknolojiler sürekli olarak gelişmekte. Artık eskisi gibi ilkel şeyler kullanmamaktayız. Hard Disk veri kurtarma
    Biraz örnek verecek olursak; fotoğraf makinesi ile çekilmiş kağıttan olan fotoğraflar yerine herhangi bir kamerası olan ürünle çekilmiş ve herhangi bir teknoloji platformuna atılmış olan ve Hard Disk, SSD disk, Hafıza Kartı ve buna benzer çok daha fazla ürüne atılmış olan fotoğrafları kullanmaktayız.

    ReplyDelete
  5. Nas sunucu aygıtları birbirlerinden tamamen ayrı bir konumda olan birden fazla hard disk grubunun birbirleriyle entegre olan bir biçimde bir araya getirilmesi sayesinde oluşturulmuş olan ve geniş miktarda depolama alanlarından yararlanmanızı en net bir biçimde sağlamakta olan ürünlerdir.
    Kısaltımı NAS olan bu sistemin isminin NAS Veri Kurtarma açılmış hali ise Network Area Storage olarak telaffuz edilmektedir. Bu sistemlerin çalışma prensibi ise Unix, Linux ve Windows işletim sistemleri ile birlikte ağ bağlantısı oluşturup, bu ağ bağlantısında kendi hizmetini verip, aynı zamanda dosyalama ve yetkilendirme sistemlerine sahip depolama aygıtı işlevi görmekte olan birden fazla diski bir arada çalıştırmaktır.

    ReplyDelete
  6. Dünyanın neredeyse her bölgesinden ortanın altında ve ortanın üstündeki işletmelerin yüksek çoğunluğu verilerini saklama ve depolamak için çözüm olarak RAID sistemi ile yapılandırılan sistemler kullanmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise RAID RAID Veri Kurtarma sistemlerin tamamen uygun ve kolay olup, aynı zamanda hem düşük maliyetli hem de fiziksel ve yazılımsal hasara karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. RAID sisteminin de her şeyde olduğu gibi iyi ve güzel yanlarıyla beraber, kötü ve dayanıksız kalan yanları da olabilmektedir.

    ReplyDelete
  7. SSD diskler hayatımızda oldukça uzun zamandır olmasına rağmen son yıllarda tamamen bilinip bizim hayatımıza girip aynı zamanda hayatımızdaki en çok kullandığımız parçalardan olmuştur ve aynı zamanda her geçen gün daha da gündeme gelip ünü artmaktadır. SSD Solid State Disk Veri Kurtarma SSD diskler yeni olması ile beraber mekanik tipteki disklerin kullanılmış olduğu bütün alanlarda çok başarılı bir şekilde kullanılabiliyorlar. Tabi kullanımların oldukça artması ile doğru orantıda veri kayıpları, veri çalınmaları, ve veri silinmeleri de yüksek olmaktadır.

    ReplyDelete
  8. Genel olarak kullanmış olduğumuz sunucular, bilgisayar ağlarından erişilebilen, diğer kullanıcıların erişebileceği ve her türlü kullanıma ve paylaşıma açık olan kaynakları barındıran bilgisayar birimidir. Sunucu Veri Kurtarma Her ağda sadece bir tane sunucu bulunacak diye bir kural yoktur. Her ağda sınırsız miktarda sunucu bulunabilir. Gerek birden fazla, gerek beşten fazla, bunu çoğaltan ve azaltan tek şey sunucuya olan ihtiyaçtır.

    ReplyDelete
  9. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızda her geçen gün daha farklı kolaylıklar ve zorluklar girmektedir. Şüphesiz ki bilgisayar kullanan kişilerin çoğunda en az bir USB Flash Bellek Veri Kurtarma tane USB flash bellek bulunmaktadır. Gerek bir yerden bir yere dosya taşıma, gerek dosya paylaşımı, gerek dosya kopyalama ve buna benzer nice şeyler için kullanılmaktadır.

    ReplyDelete
  10. Online-Spiele auf http://puppospiele.de/ werden Sie in die Atmosphäre von spannenden Abenteuern nehmen und heftigen Auseinandersetzungen

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

IT IS TIME FOR AFRICA TO BUILD ITS OWN CAPACITY

Writing compelling motivation letters for your scholarship/degree applications

AFRICAN YOUTH INITIATIVE ON CLIMATE CHANGE-KENYA ANNUAL REPORT FOR THE YEAR 2011